چهارشنبه, نوامبر 6, 2024

حقایق جالبی درباره پوست که نمی‌دانستید

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، پوست بدون شک یکی از اعضای بسیار مهم بدن است. در حقیقت پوست بزرگ‌ترین اندام بدن محسوب می‌شود. با این وجود، اما هنوز برای ما کمی اسرارآمیز است. البته همه‌ی ما می‌دانیم که پوست می‌تواند رنگ، بافت و ظاهر خود را تغییر دهد، مثل آنچه که بعد از آفتاب گرفتن برای پوست رخ می‌دهد. اما واکنش‌های دیگر پوست مثل سرخ شدن یا سیخ شدن مو‌ها می‌توانند ما را به درک عمیق تری از عملکرد بدن مان برساند.

۱. پوست ما هر ماه کاملا نو می‌شود

احتمالاً می‌دانید که پوست ما از میلیارد‌ها سلول تشکیل شده است. از این تعداد، نزدیک به ۳۰ هزار تا ۴۰ هزار سلول به شکل پوسته می‌ریزند؛ و این اتفاق در عرض تنها یک دقیقه رخ می‌دهد. به همین دلیل اگر وزن مقدار پوستی که ظرف چهار سال و نیم گذشته از دست دادید را حساب می‌کردید، نتیجه چیزی در حدود ۱۸ کیلوگرم پوسته می‌شد! البته ما در زندگی روزمره حتی متوجه این موضوع هم نمی‌شویم. ریزش پوست مرده بی هیچ صدا یا جای گذاشتن هیچ رد و اثری رخ می‌دهد. این پوست مرده تبدیل به گرد و غباری می‌شود. عمده‌ی گرد و غباری که هنگام نظافت خانه پاک می‌کنید همین پوست مرده است.

حالا شاید این سؤال برایتان به وجود آید که هنگام از دست دادن اینن پوست چه اتفاقی رخ می‌دهد. پوست ما دائماً در حال نوسازی است. به عبارت دیگر، بیشتر آدم‌ها بعد از ۲ هفته تا یک ماه، یک پوست کاملاً نو دارند. این بدان معنی است که بیشتر پوستی که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده است آماده‌ی ریزش است. اگر این موضوع به نظرتان کمی ترسناک می‌آید، به این فکر کنید که همین ریزش شدید پوست است که التیام سریع زخم هایمان را ممکن می‌سازد. اما عیبش آن است که وقتی پوست مان را برنزه می‌کنیم به همین خاطر خیلی دوام نمی‌آورد.

۲. چرا سرخ می‌شویم

سرخ شدن یک واکنش طبیعی است که توانایی کنترل آن را نداریم. این روشی است که بدن ما از آن برای واکنش نشان دادن استفاده می‌کند، بدون اینکه کاری از ما برای جلوگیری از آن ساخته باشد. شاید حتی بتوان گفت که هر چه بیشتر بخواهیم خجالت مان از چیزی را مخفی کنیم، بیشتر سرخ می‌شویم. وقتی احساس خجالت یا افسوس می‌کنیم، آدرنالین مان بالا می‌رود، قلب مان تندتر می‌زند و نفس مان سنگین‌تر می‌شود. عروق خونی آنقدر گشاد می‌شوند که خون اضافه‌ای که پمپاژ می‌شود بتواند سریع‌تر جریان پیدا کند. در صورت ما این رگ‌های درون گونه‌ها هستند که گشاد می‌شوند و به همین خاطر است که صورت مان یکباره سرخ می‌شود، امری که چاره و گریزی برای آن نیست و افسوس فراوان ما را به دنبال دارد.

وقتی سرخ می‌شوید، به نوعی فاش می‌کنید که خود اذعان دارید کاری کرده اید که نباید می‌کردید و از آن خجالت می‌کشید. سرخ شدن همچنین می‌تواند روشی غیر ارادی برای عذرخواهی در مواقعی باشد که دست به کاری زده اید که از سمت جامعه پذیرفته نیست.

۳. چرا بعضی‌ها کک و مک دارند؟

ملانین (رنگدانه‌ی اصلی پوست، مو و چشم) نقش اصلی را در این مسأله دارد. کک و مک‌ها بخش‌هایی از پوست با تراکم بالاتر ملانین اند که به جای اینکه به طور مساوی توزیع شده باشد، در گروه‌های کوچک پخش شده. با این حال، مکانیسم کار به همان شکل است: قسمت‌هایی از پوست که تراکم ملانین در آن‌ها بالاتر است در معرض آفتاب فعال می‌شوند. به همین دلیل هم هست که بعضی کک و مک‌ها فقط در تابستان ظاهر می‌شوند و در طول زمستان وجود ندارند.

جالب آنکه به نظر می‌آید کک و مک‌ها زودتر از برنزه‌ی عادی روی پوست ظاهر می‌شوند، که عمده دلیل آن این است که کک و مک‌ها در قسمت‌های کوچکی از بدن جمع می‌شوند به همین دلیل در تظاد با رنگ پوست بیشتر مشخص می‌شوند. ملانین در تمامی انواع پوست و همواره فعال است.

کک و مک
کک و مک

۴. چرا وقتی آفتاب می‌گیریم پوست مان سرخ می‌شود؟

در اینجا هم ملانین مسئول برنزه شدن پوست است. آن رنگ برنزه‌ی زیبایی که به دنبالش هستید چیزی نیست جز واکنش پوست به آنچه که حمله‌ی پرتو فرابنفش تلقی می‌شود. ملانین مانند نوعی سد و مانع عمل می‌کند و تراکم خود را افزایش می‌دهد، به این طریق این پرتو‌ها را جذب می‌کند تا از وارد شدن صدمه‌ی جبران ناپذیر به پوست جلوگیری شود. به همین دلیل است که بعد از قرارگیری محدود در معرض آفتاب پوست مان برنزه می‌شود.

اما همه‌ی انواع پوست مقدار یکسانی ملانین تولید نمی‌کنند. گاهی مقدار ملانین تولید شده برای جلوگیری از رسیدن پرتو‌های فرابنفش به لایه‌های عمیق‌تر پوست کافی نیست. در اینصورت آن لایه‌ها صدمه می‌بینند که این همان چیزی است که به آن آفتاب سوختگی می‌گوییم. آفتاب سوختگی زمانی رخ می‌دهد که مدت زمانی که در معرض آفتاب می‌گذرانیم یا نحوه‌ی انجام آن، بالاتر از ظرفیت حفاطتی این سد طبیعی باشد. پوست‌های روشن ظرف ۱۵ دقیقه می‌سوزند، اما پوست‌های تیره‌تر می‌توانند در معرض همان میزان پرتو فرابنفش به مدت طولانی تری باشند، بدون آنکه اتفاقی برای آن‌ها رخ دهد.

منبع:
باشگاه خبرنگاران جوان

دیدگاه خود را ثبت کنید.

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفاً نام خود را وارد کنید

جدیدترین‌ها

جدیدترین‌ها